Wij  vieren  ons  100 jarig  bestaan

“Zonder onze vrouwen zou er van ons geen sprake meer zijn geweest”

De ‘kiekepoelier van d’Abdijstraat’?  Dat kan alleen Hermans zijn.  Broers René en Roger en hun echtgenotes Alice en Frieda mogen dan al een stuk in de zeventig zijn, stoppen staat nog niet in hun woordenboek. De stad zette de familiezaak vrijdag in de bloemen. “Want honderd jaar, dat kom je niet vaak meer tegen.”

René (74) toont ons graag waar het allemaal om draait: versheid en kwaliteit. Hij haalt een kip uit de koelruimte en legt ze op de kapblok. "Kijk, zie je dat kopje? die is met de hand geslacht. De vleugels zijn niet kapotgeslagen en de longen zien nog wat rood van het bloed. als ze wit zijn, is het geen gezonde kip. We werken met één leverancier, uit Oost-Vlaanderen. Die werkt nog ambachtelijk".

Het verhaal van poelier Hermans begint in oktober 1922. Petrus grootvader van René en Roger, begint een kruidenierswinkel in het Schipperskwartier. Naast kaas uit Nederland en boter uit Denemarken, verkoopt hij zelf geslachte kippen en konijnen. Uiteindelijk komt poelier Hermans in 1932 definitief thuis op het Kiel.

"Traditionele Belgische winkels hielden er geleidelijk mee op. Wij deden voort, al is het met minder klanten den vroeger en op een lager tempo, drie en een halve dag per week. Kijk ( hij toont ons de website) je kunt nu online bestellen. Ik heb zelfs oortjes, zo moet ik mijn handen niet wassen om de telefoon op te nemen."

Ook gezondheidsperikelen kregen René en Roger niet klein. "Het Kiel veranderde maar jullie liefde voor het vak niet", rondt Schepen van Middenstand Koen Kennis (N-VA) zijn eerbetoon af.

Roger krijgt tranen in de ogen wanneer hij de oorkonde ziet: "100 jaar vakmanschap, 100 jaar meesterschap". Opvolgers zijn er niet. "Kom anders eens terug als we 110 jaar bestaan", geeft René ons nog mee.