Antwerpse familiezaak

Poelier Hermans viert honderdste verjaardag: "We hebben in al die jaren nog nooit ruzie gemaakt"

Poelier Hermans, gelegen in de Abdijstraat op het Antwerpse Kiel, viert dit jaar haar honderste verjaardag. Broers René en Roger baten de zaak uit en zijn de derde generatie. "Toen ik 50 jaar geleden de zaak overnam waren we in het Antwerpse nog met een dertigal, nu zijn wij naar mijn weten de enige die het nog op deze manier doen", zegt Roger.

De poelier op het Kiel blaast 100 kaarsjes uit en dat mag gevierd worden. Door schepen Koen Kennis (N-VA) worden ze in de bloemekes gezet.

De zaak wordt uitgebaat door broers René en Roger samen met hun partners Aleidis en Elfrida. Samen bereiden ze op ambachtelijke wijze gevogelte, kalkoen en wild. "We doen alles zelf, met de hand", klinkt het trots.

Poelier Hermans werd in 1922 geopend in het Schipperskwartier maar is intussen al jaar en dag gelegen in de Abdijstraat op het Kiel. "We werken al heel lang samen, maar we zijn nog niet uitgekeken op elkaar", klinkt het lachend. "We hebben in al die jaren nog nooit ruzie gemaakt. We vullen elkaar perfect aan", zeggen ze in koor. "Dat is ook nodig om het zo lang vol te houden."
Toen ik klein was, waren er nog 30 poeliers in Antwerpen, nu zijn we de enige

René Hermans vertelt
"Toen ik kleine jongen was, waren er 30 poeliers in Antwerpen. Tegenwoordig zijn we nog de enige die het op deze manier doen", zegt René. "De opmars van de supermarkten heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken." Toch biedt de toekomst volgens de familie hoop. "Jonge mensen zijn terug op zoek naar meer kwaliteit, ook al kost het dan wat meer. Dat kunnen we alleen maar toejuichen."

Hoe lang de zaak nog zal blijven bestaan is niet duidelijk. "Ik hoop alleszins dat ik het niet nog eens 100 jaar moet volhouden", lacht René. "Maar zolang we het met z'n allen nog kunnen doen, blijven we open." Een vierde generatie staat niet meteen klaar. "Onze kinderen zijn iets anders gaan doen. Ieder zijn eigen keuze!"